2000-es évek elején készítettük egy családi ház tetőmunkáit Csepelen. Éppen az ebédidőnket töltöttük ücsörögve a fakupac tetején amikor megjelent egy Ember mappát szorongatva. Rövid bemutatkozás után kérdezte, hogy nem vállalnám-e el a szomszédban az Ő háztetőjének kivitelezését. Megláttam a rajzokat, hát dobtam egy hátast, hogy micsoda tető! Akkor már tudtam, hogy ez kell nekem!

A fotók még hagyományos előhívásos módszerrel készültek. Nem voltak még hiper-szuper fényképező masinák. A légifotók kisrepülőből készültek. Béreltem egy kisrepülőt és egy profi fotóst. Az tetőmánia, az elhivatottság volt mindenek felett.

Csodálkozott is a tulaj, hogy adok árat neki, mert én voltam a nyolcadik ács akit megkeresett, de egyik sem vállalta. Hitetlenkedve, de annál nagyobb örömmel várta a bitumenes zsindelyfedéssel kiegészített árajánlatot. Bitumenes zsindelyfedést álmodott meg a tervező az épületre. Később egyeztetve a megrendelővel rábeszéltem a Bramac hódfarkú cserépfedésre. Azt mondta, hogy szépen az ívet nem lehet elkészíteni cseréppel. De mivel tudtam neki korábban elkészített íves cserépfedést, amit készítettünk, azonnal lemondott a zsindelyről pedig már meg is vásárolta korábban.

Szerencsére sem a tervező, sem a megrendelő nem szólt bele a felhasznát anyagokat illetően. Rám volt bízva minden. Tetőfólia Bramac Universal mert voltak olyan részek, ahol koporsó födém készült. Ezért hőszigeteléssel érintkezett a tetőfólia. Csak páraáteresztő fólia jöhetett számításba. (Hangsúlyozom, hogy 2000-es évek elejét írunk) A Bramacnak abban az időben ez volt a csúcs fóliája. Akkor még azt gondoltuk, hogy ez az űrtechnológia már és ezt a fóliát nem lehet felülmúlni. Mint tudjuk …ezt nem jól gondoltuk. Egyszerűbb volt az egész tetőfelületre az Universal fóliát használni, így egységes alátét héjazatot tudtunk kialakítani. Bádogosszerkezetek vörösrézből készültek. Tetőfedés: Bramac hódfarkú téglavörös.

Akkori időben létező gyári tetőtartozékok lettek alkalmazva. Sokan azt sem tudták, hogy léteznek ilyenek. A vápák a mai kornak is megfelelően padlózva lettek, fóliacsatornával kialakítva. Beszellőzés, kiszellőzés, szellőzőszalag, cseppentő lemez a helyén. Még egyszer említem 2000-es évek eleje. Ezt azért hangsúlyozom, mert mai napig megkapom a zsűrizések során, hogy ezeket az új technológiákat nem ismerjük, stb… Ezek az új technológiák minimum 20 évesek, de inkább több!

Nekem valamennyire szerencsém volt, mert a Német iskolában érintőlegesen már szó volt a csomópontok helyes kialakításáról, mert abban az időben egyre gyakoribb volt már a tetőfóliák alkalmazása. Ezért egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a szakszerű kivitelezés irányába, bár akkor még gyerek cipőben járt ez a módszer.

Innen már csak egy lépés volt a Bramac által szervezett tanfolyamokon elsajátítani a helyes módszert 1999-ben. Sokan elmondhatjuk, hogy a Bramacnak köszönhetjük szakmai ismereteink jó részét. Köszönhetjük még a baráti társaságunknak, akik az akkor feltörekvő Ácsokból-Tetőfedőkből tevődtek össze és jobbat akartak alkotni, mint korábban, tanulva saját hibáikból. Egymástól is sokat tanultunk! Sokkal kevesebb lennék, ha ezek az Embereket nem ismertem volna meg!

Amikor ez a tető készült fiatal voltam, kb.30 éves. A mai eszemmel sok mindent másképpen készítenék. Látom a hibákat benne, de azt minden nagyképűség nélkül elmondom, hogy nagyon örülnék, ha napjainkban hasonló kivitelezéseket látnék, de, mint tudjuk ezt sajnos nem mondhatjuk el.

A fotók még hagyományos előhívásos módszerrel készültek. Nem voltak még hiper-szuper fényképező masinák. A légifotók kisrepülőből készültek. Béreltem egy kisrepülőt és egy profi fotóst. Az tetőmánia, az elhivatottság volt mindenek felett.

Baksa Ferenc – Ácsmester

Ez a tető 2006-ban III. helyezett lett a Bramac Nemzetközi tetőfedő Bajnokságon. Ezen a megmérettetésen 10 országból, több mint 2000 pályamű vett részt (szerk. megjegyzése)