Aki felújításba, építkezésbe fog manapság, hamar szembe találhatja magát azzal, hogy a megbízható, és egyben szabad kapacitással bíró szakember szinte már csak a képzeletünk szülötte. Akár egy éves időtartammal is számolhatunk, ha olyan mestert szeretnénk találni, aki pontosan és becsületesen dolgozik, mindemellett még jó ajánlásokkal is rendelkezik.

Ez a betáblázottság nem csak az ácsok, de a festők, asztalosok, burkolók esetében is nagyon hasonló. Nem árt hát tudni, hogy pontosan milyen szakemberre is van szükségünk ahhoz, hogy ne pazaroljunk feleslegesen időt és pénzt. A következőkben egy rövid összefoglalót olvashat arról, hogy kik is az ácsok, és milyen munkát végeznek – így kevesebb meglepetés érheti, ha építkezésbe, tetőcserébe vágja a fejszéjét.

ács, padlás

Az ács és a tetőfedő nem ugyanaz!

A köznyelvben gyakran összemossák az ácsokat a tetőfedőkkel, pedig két külön részét látják el a tetőépítési folyamatoknak. 

Az ácsok főként a tetőszerkezetek felmérésével, megépítésével és javításával foglalkoznak. Ezzel szemben a tetőfedők azok, akik a fedést és az az alatt lévő szigetelések kialakítását végzik. Az ácsok feladatai közé a következők tartoznak:

  • felmérik a helyszínt, ellenőrzik a munkavégzés feltételeit

  • a műszaki dokumentációnak megfelelően alakítják a munkavégzés lépéseit

  • gondoskodnak a szükséges anyagokról és eszközökről, valamint a munka során folyamatosan ellenőrzik azokat

  • biztosítják a hagyományos zsaluzáshoz és állványozáshoz szükséges anyagokat és eszközöket

  • a pillérek és falak zsaluelemei és a megtámasztás összeállítása is a feladataik közé tartoznak

  • megépítik a faszerkezetet, valamint szükség esetén felújítással, helyreállítással és beépítéssel is foglalkoznak.

Az ácsmesterség rokonszakmái

ács fazsindely faragás

Az ács szakma nem volt ám mindig olyan, mint napjainkban. Elég, ha csak a Bibliára gondolunk: már Jézus nevelőapját, Szent Józsefet is ácsként emlegetik az írások. Az idők során aztán több különböző rokonmesterség alakult ki az ács szakmából, általában aszerint, hogy a kor igényei mit diktáltak. Így emlékezhetünk olyan szakmákra, mint a zsindelyfaragó, a teknővéső, az asztalos, az oszlopkészítő és egyebek. Távolról ugyan, de az ácsmesterség „leszármazottjaként” emlegetnek különböző művészeti tevékenységeket is, mint például a fa- és kőszobrászat. Néhány évszázaddal ezelőtt a malomács és a hajóács szakmák is nagy népszerűségnek örvendtek, sőt, mi több, űzői jól megéltek mesterségükből a maguk idejében.

Hogyan találhatjuk meg a számunkra legmegfelelőbb szakembert?

Mint ahogyan azt már fentebb is taglalja a cikk, megbízható ácsmestert találni nem olyan könnyű feladat. Összegyűjtöttünk néhány olyan szempontot, ami ebben lehet segítségére!

  • Először is nem árt, ha több hónappal előre próbálunk meg gondolkodni. A legmegbízhatóbb, legjobb minőséget nyújtó mesterek sosem unatkoznak, és nekik is az a legjobb, ha akár egy egész évre előre tudják, kinek, mikor, hol van szüksége a munkájukra.

  • lvassunk véleményeket a weben, kérdezzük meg ismerőseinktől, ki a legjobb, akit ajánlani tudnak! Ha megvan a mester telefonszáma, egy hívásból sokszor máris kiderül, ki az, akivel ki tudjuk alakítani a közös hullámhosszt.

  • Sajnos nem lehet figyelmen kívül hagyni a bizalom kérdését itt sem, hiszen mind a megbízónak, mind a szakembernek kellemetlen, ha vágni lehet a bizalmatlanságot a levegőben. Egy kiváló mesternek az a célja, hogy megmaradjon a róla kialakult jó vásárlói vélemény. Így arra fog törekedni, hogy a kuncsaft a munka végeztével elégedetten egyenlítse ki a számlát. Sajnos, az is előfordul, hogy a megbízó ilyen-olyan oknál fogva nem a legboldogabb a beruházás végén, de a nem túl lelkiismeretes szakikat az első és a második pontban megfogalmazott tippekkel el lehet kerülni.

  • Kommunikáljunk! Ne várjuk el a mestertől, hogy látatlanban árat és határidőt tudjon mondani. A kapcsolatfelvételkor próbáljunk meg minél pontosabb információt átadni arról, hogy milyen munka vár a szakemberre, így jelentősen megkönnyítjük a munkaszervezését.

Sikeresen és problémamentes építkezést kívánunk!

Ebben a korábbi bejegyzésünkben részletesen kitértünk a megfelelő szakember kiválasztására.