A tetőablak beépítése vagy cseréje olyan projekt, aminek az eredményét évekig szeretné élvezni az egész család. Nem mindegy tehát, kit bízunk meg a munkával – a megfelelő tetőablak beépítő szakember kiválasztásához szeretnénk most egy kis útmutatót adni. 

A szakemberek kiválasztása régen általában ajánlás útján történt, vagy valaki vendégségben járt egy rokonnál vagy ismerősnél, ahol feltűnt neki a minőségi munka: a szépen festett ablakkeretek, tapétázás minősége, a konyhapult vagy épp a tetőablak kivitelezése. Ilyenkor gyorsan elkérte „a mester elérhetőségét”, és amint neki is szüksége, ideje, pénze volt a munkára, felhívta és megegyeztek. 

Ma már sokan az interneten keresnek szakembert, aminek jó és rossz oldala is van. Amit sokan elrontanak, az az, hogy csak az árakat veszik figyelembe. Pedig legalább annyira fontos ellenőrizni az illető szakértelmét, megbízhatóságát illetve azt, működik-e nála a garancia. 

Hogyan válasszuk ki a tetőablak beépítő szakembert?

Tetőtéri ablak beépítő kiválasztása

Talán a szakértelmet a legnehezebb ellenőrizni, hiszen egy vállalkozó gyakran sem a telefonban, sem a helyszín felmérésekor nem mond részleteket a munkájáról. Nem meséli el, hol tanulta a szakmát, jár-e továbbképzésekre, milyen szakmai szervezeteknek a tagja, stb.. Érdemes ilyenkor a tuti módszert bevetni: nyugodtan kérdezd meg, ami érdekel! Ha nem válaszol vagy úgy érzed, sumákol, az már egy jel, hogy talán nem ő a megfelelő. 

Hatékony módszer az is, ha beírod a nevét az internetes keresődbe. Ha van honlapja, ahol szerepelnek a referenciái, esetleg publikációi, vagy az, milyen képzettsége, szakmai elismerései https://tetoablak.hu/dun-bradstreet-tanusitvany-2022-tetoablak-hu vannak, amiket fel tud mutatni, az már egy jó jel. Azt is kiderítheted, a nagy gyártók, mint a VELUX, Roto, DAKEA vagy a FAKRO ajánlják-e a vállalkozását, illetve, hogy valamilyen szakmai szervezetnek tagja-e. 

A szakmaiságon túl a megbízhatóságról is tanúskodik, ha a honlapján vagy a Facebookon végigolvasod az adott vállalkozóról írt véleményeket. Nyilván nem csak az a megfelelő, akiről minden visszajelzés ötcsillagos, de akiről rosszakat vagy semmit sem írnak, az is árulkodó. Ennél érdemes messzebbre menni, és akár a cégadatbázisban is kikeresni a vállalkozást. 

A megbízhatóságot jól mutatja az is, hogy a tetőablak beépítő szakember időben érkezik-e, visszahív-e, ha kerested, vagy gyorsan válaszol-e az üzenetedre. Ha napokig, hetekig nem kapsz tőle választ, akkor biztos lehetsz abban, hogy felmerülő problémák esetén sem fog igyekezni a javítással. 

Miért fontos a garancia?

Tetőablak csere garancia

A tetőablak beépítőnek a számla mellett jótállási jegyet is kell adnia az elvégzett munka után, és fel kell hívnia a figyelmedet arra, hogy meghatározott időközönként kötelező karbantartást is kell végezni a tetőablakokon. Ha ezt nem teszi meg, nyugodtan kérdezz rá, mert lehet, hogy csak elfelejtette mondani, de a válaszából tudni fogod, mennyire felelősen áll a kérdéshez, ami szintén jól jelezheti a megbízhatóságot.