Régen a tetők és tetőterek kialakítása jelentősen eltért a mai modern építési gyakorlattól. A következőkben bemutatom, hogy miért nem használtak tetőfóliát régen, és miért vált szükségessé ez a technológia a mai napig:

  1. A tetőterek funkciója: Régen a tetőtereket általában nem építették be, hanem padlásként használták. Ez azt jelentette, hogy a belső terek védelmére és szigetelésére különösen nem volt szükség.
  2. Födémek és szellőzés: A padlásfödémek általában vastag vályoggal voltak befedve. Ezek a födémek magukban tartották az esetlegesen bejutó nedvességet, majd megfelelő szellőzés révén a meleg időben a pára kipárologhatott. Az oromfalak és az eresz alatti szellőző rések is hozzájárultak a pára eltávolításához.
  3. Tetők hajlásszöge: A régi tetőknek megfelelő meredeksége volt, amely lehetővé tette a csapadék gyors lefolyását, így kisebb eséllyel jutott be a tetőfedő anyag alá.

Beépített tetőtér

Miért használunk tetőfóliát manapság?

Bár régen nem volt rá szükség, a tetőfólia ma különösen hasznos a tetőtér beépítés esetén. Néhány ok, amiért a tetőfólia használata szükséges:

  1. Védelem a beázás ellen: Ha a tetőfedő anyagon átjut a csapadék (kiselemes tetőfedő anyagok esetén – mint például a cserép-, nagy viharban, biztosan átjut), a tetőfólia képes elvezetni azt, megakadályozva, hogy a víz a szigetelésben, ezáltal a tetőszerkezetben okozzon kárt.
  2. Porhó elleni védelem: A tetőfólia megakadályozza, hogy a porhó bejusson a padlásra és ott megolvadjon, kárt téve a tetőszerkezetben.

A tetőfólia tehát egy olyan modern megoldás, amely segít megóvni a tetőt és a tetőteret az időjárás és a nedvesség káros hatásaitól. Az egyre változó építési igényekkel és technológiával összhangban a tetőfólia elengedhetetlen részévé vált a mai tetőépítési gyakorlatnak.