Mindig is egy mediterrán stílusú téglaházra vágytál, esetleg egy skandináv típusú, nagyablakos épületről álmodoztál? Bármilyen elképzelés is van a fejünkben, nem árt tisztában lenni a házépítés folyamatával és annak buktatóival. Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket, hogy mire érdemes figyelnünk az építkezés előtt és alatt, hogy az eredmény tényleg olyan legyen, mint amilyet megálmodtunk. 

A házépítés folyamata egyáltalán nem egyszerű feladat, hiszen gyakran tartogathat olyan meglepetéseket, amelyekre nem vagyunk előre felkészülve. Kellő elhatározással és a megfelelő szakemberek segítségének igénybevételével azonban zökkenőmentesen haladhatunk álmaink otthona felé – az alábbi lépések mentén.

1, Lehetőségek felmérése és költségvetés 

Az építkezés minden esetben elméleti síkon, az ötlet megfogalmazásával indul. Érdemes már a legelején építész szakember segítségét igénybe venni, hiszen a konzultáció alkalmával azonnal kiderül, mennyire működőképes az elképzelésünk.

Természetesen az elhatározáskor át kell gondolnunk az építkezés költségeit is. Mindenképpen érdemes részletes költségvetést készíteni, hiszen egy nem megfelelő, elnagyolt kalkulációval pillanatok alatt lenullázhatjuk magunkat. Gondoljuk át, mekkora összeg áll rendelkezésünkre, valamint milyen külső forrásokkal tudunk számolni (pl. családi kölcsön, banki hitel stb.).

Építkezés pénzügyi tervezése

2, Telekvásárlás

Mivel házat hosszú időre tervez az ember, egyáltalán nem mindegy, hol kezdünk bele az építkezésbe; élethelyzetünktől függően gondoljuk végig, hogy városban vagy faluban szeretnénk élni a jövőben, hogy a kiszemelt telek milyen infrastruktúrával bír, milyenek a szomszédok, várható-e a környéken valamilyen értéknövelő beruházás, mekkora a zöldterület stb.

Mindenképpen szükséges a szakember segítsége, hiszen több fontos szempont is van, amit laikusként nem tudunk felmérni. Nagyon fontos a jó minőségű, magas teherhordó képességgel rendelkező talaj, hiszen a nem megfelelő minőségű bázis nem csak az építkezés idejét, de annak költségeit is jelentősen növelheti.

A tájoláson, a domborzat milyenségén és a közművesítésen kívül meg kell vizsgálni, hogy adott telek milyen statikai megoldásokat tesz lehetővé, milyen a beépíthetősége, milyen helyi építési szabályoknak kell megfelelnie és az sem elhanyagolható szempont, hogy terheli-e valamilyen jelzálog. Szükség esetén geodéziai méréseket is érdemes végeztetni.

3, Építési terv készíttetése

Amikor a tulajdonunkba kerül a kiszemelt telek, elkezdhetjük megterveztetni rá álmaink házát. Nagyon fontos a megfelelő szakember kiválasztása, mivel hónapokig, de akár évekig is tarthat majd a közös munka.

Az építész papírra veti elképzeléseinket, legalábbis azokat, amelyek ténylegesen megvalósíthatók. Az épület műszaki adottságait tekintve a tervezéskor meg kell határozni a ház méretét (optimális alapterület kiszámítását), szerkezetét (a falak és a tető típusát, az energiaellátást, a hőszigetelést, a nyílászárókat, a fűtés és szellőztetés rendszerét), valamint a belső terek kialakítását (alapterület felosztását, helyiségek számát és elrendezését, pincét, teraszt stb.). 

Tető tervezése

4, A terv elkészíttetése

Az építész tervei alapján érdemes egyeztetni a generálkivitelezővel is, hogy az összefésülje az elméletet a gyakorlattal. A megfelelő kivitelező, műszaki vezető és felelős ellenőr kiválasztása mellett nagyon fontos az is, hogy olyan ácsot, villany- és vízvezeték-szerelőt, burkolót, ablakost stb. találjunk, aki szakmailag és emberileg is alkalmas elképzeléseink megvalósítására.

A dokumentáció összeállítása sem egyszerű feladat; építési terv, kivitelezői terv, alaprajz, statikai számítások és költségvetés nélkül ugyanis nem indulhat el a munka. Minden esetben érdemes megvárni az engedélyeztetési eljárást a munkákkal, mert ennek során a tervek sokszor módosításra kerülnek.

5, Az alapanyagok kiválasztása

Az építkezés egyik legfontosabb lépése a minőségi alapanyagok beszerzése; hosszú távra tervezünk, így fontos hogy időtálló és praktikus anyagokat használjunk. Érdemes kikérni a generálkivitelező véleményét az anyagokkal kapcsolatban, sokszor kedvezményt is tudnak biztosítani egy-egy általuk már korábban használt alapanyagra.

6, Az építkezés

Hosszadalmas előkészítés, tervezés és nem kevés pénz befektetése után lehet elkezdeni a tényleges építkezést, ami az egész folyamat legizgalmasabb és leglátványosabb része. A szakemberek rendelkezésre állása, a terep alkalmassága, az alapozás időtartama, az alapanyagok érkezése, szélsőséges esetben az időjárás, valamint saját ráfordítható időnk is meghatározza, hogy mikorra készül el álmaink otthona. 

Természetesen mondanunk sem kell, hogy milyen fontos az alap, hiszen az épület teljes terhelését el kell bírnia, továbbá meg kell akadályoznia, hogy a talajból víz juthasson az épület szerkezetébe és szigetelnie kell, hogy meggátolja a páralecsapódást és az esetleges penészesedést. Egy földmérő és a tervező segít annak meghatározásában, hogy sík- vagy mélyalapozásra lesz szükségünk. 

Ács, bádogos és tetőfedő szakember

A stabil alapok után jöhet a falazás, a födémek és a tető megépítése. Nagyon fontos a fő falak és sarokpontok, valamint a vízszintes- és függőleges teherhordók és szigetelő rétegek meghatározása. A falak felhúzásakor láthatóvá válnak a nyílászárók helyei is; az ablakok és ajtók tervezett helyének tetejére áthidaló elemek kerülnek, majd a betonkoszorú, amely segít a tető felől érkező terhelés elosztásában.  

A tető óvja meg az épület szerkezeti elemeit, belső tereit, védelmet nyújt az időjárás hatásai ellen és jelentősen befolyásolja az épület élettartamát is. Az ács munkálatokat a bádogozás és az ereszcsatornák, végül pedig a cserepek elhelyezése követi.

A belső elválasztó falak határozzák meg a helyiségek formáját és méretét, elrendezését, ekkor kerülnek kiépítésre a villany- és vízvezetékek, valamint a fűtési rendszer elemei is. A gépészet és a villanyszerelés előtt érdemes vakolni, festeni és burkolni, majd a radiátorokat és szabitereket beépíteni. 

Az építkezés utolsó szakasza a tereprendezés; a járdák, lépcsők, teraszok kialakítása, burkolása, a ház külső hőszigetelése, valamint az építési törmelék elszállítása után a kertrendezés.

7, Kulcsrakész kivitelezés 

Igény szerint sok esetben belsőépítész is dolgozik a házon, hogy ötleteiket teljes mértékben meg lehessen valósítani – optimális esetben a belső munkálatok a szerkezetkész ház elkészülése után azonnal vagy például a tereprendezés alatt elkezdődik, sok esetben viszont erre pénzügyi vagy szezonális korlátok miatt csak később van lehetőség. Végül az épület energetikai tanúsítása után tekintjük a házat késznek és történhet meg annak kulcsrakész átadása, majd a beköltözés. 

A fentiekből jól látható, hogy egy ház megépítése összetett, bonyolult, idő- és főleg pénzigényes folyamat, amely során számos előre nem látható döntés meghozatalával és jelentős plusz kiadásokkal is számolnunk kell.

Kulcsrakész tető kivitelezés

Ha mindent jól csinálunk, minden részletre figyelünk és megtaláljuk a megfelelő, korrekt és maximális szakmai tudással rendelkező szakembereket, akkor tényleg életünk egyik legnagyobb projektje lehet álmaink otthonának valóra váltása, ami modern, energiatakarékos és hosszútávon a szolgálatunkra válhat – és ami végül minden fáradtságot és idegeskedést megér majd.