Ezt a bejegyzést azért hoztam létre, hogy segítsek a magánépíttetőknek a szakember választásban. Sajnos ma Magyarországon óriási a szakember hiány és ez sajnos a közel jövőben nem is fog változni, mert a fiatalok körében nem divat a kétkezi szakmunka. Ennek hatására az egekbe szöknek a szakmunkás bérek és ezáltal a vállalkozók díjai is.

Elértünk sajnos egy olyan ponthoz, amikor már sokan felfigyelnek ara, hogy építőipari vállalkozóként igen jól lehet keresni.

Napról napra egyre több az olyan „vállalkozó, szakember”, akik fél éve még vendéglátósok vagy pékek voltak. Ezek a „szakemberek” tovább rontják az igazi építőipari szakemberek hírét. Mindenhol azt haljuk, hogy a szakik csak ígérgetnek, felveszik a pénzt és sz@r munkát végeznek.

Ha nem szeretnénk ilyen vállalkozóval dolgozni, akkor körültekintően kell választanunk.

Először is el kell fogadnunk, hogy egy jó szakember:

 • tele van munkával, azaz várni kell rá
 • nem lesz olcsó

Ok, hogyan kezdjük?

Négy fő szempontot érdemes szem előtt tartani, amikor kiválasztjuk a számunkra szimpatikus ácsot, tetőfedőt vagy bádogost.

Átláthatóság, megbízhatóság, szakértelem és a garancia vállalás.

Átláthatóság

Egy szakembernek legyen cége vagy vállalkozása. Ha ezek közül valamelyik van neki, akkor nyilvános a lakcíme, adószáma, e-mail címe és a telefonszáma is. Nézzük meg a kiválasztott weboldalát és ha hiányoznak ezek az adatok, akkor messzire kerüljük el a szakembert.

Megbízhatóság

A megbízhatóságot az alábbiakkal tudjuk ellenőrizni:

 • a cég vagy vállalkozás kora, azaz mióta létezik a cég? Hiába vállal valaki 10-20-50 év garanciát a munkájára, ha csak páréve gyakorolja a szakmát.
 • Nézze meg a céget az interneten, Facebookon. Van-e weboldala, Facebook oldala?
  Milyen véleményeket írnak a cégről az ügyfelei? Írnak-e egyáltalán valamit?
 • Milyen gyorsan adnak árajánlatot. Ha hetekig tart egy ajánlatkérés, akkor feltételezhető, hogy egy esetlegesen előforduló probléma megoldása is hetekig-hónapokig fog tartani. Ha megoldódik egyáltalán.
 • Egy felmérés során a megbeszélt időben érkezik-e a szakember? Ha hitegeti, többször lemondja a találkozót, az megint csak bizalmatlanságra adhat okot.
 • Nézzen utána egy cégadatbázisban, hogy van-e adó vagy egyéb tartozása a cégnek vagy vállalkozónak.
 • A Vállalkozás honlapja tartalmazza az alábbi kötelező adatokat?- A Vállalkozás nevét
  – Székhelyét
  – E-mail címét
  – Telefonos elérhetőségét
  – A cég vagy a vállalkozás alapításának a dátumát
  – Nyilvántartási számát
  – Adószám
  – Kamarai tagságát
  – Tárhely szolgáltató nevét és elérhetőségeitHa egy Vállalkozás megbízható és nincs rejtegetni valója, akkor ezeket az adatokat feltünteti mivel a témakört a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szabályozza.
  Ha a Vállalkozás megfelel ezeknek a szempontoknak, akkor a véleményem szerint megbízható.

Garancia, jótállás

A vállalkozóval minden esetben szerződést kell kötni, amelyet megelőz egy részletes árajánlat. Kérdezzük meg a vállalkozás képviselőjét, hogy hajlandó-e szerződést írni. Fizetni minden esetben csak számla ellenében szabad. Számla nélkül semmilyen összeget ne adjunk át! Ne dőljünk be annak, hogy majd később pótolva lesz a számla. Nem lesz!

Szakértelem

A fentieken kívül meg kell győződnünk arról is, hogy szakmailag megfelelő Vállalkozót választunk. Ezt az alábbi szempontok alapján tudja megtenni:

 • Nézze meg, hogy a nagy gyártók (Wienerberger, Bramac, Creaton, Prefa, stb…) ajánlják-e a Vállalkozást. Érdemes olyan Vállalkozást választani, akit több gyártó is ajánl.
 • Tagja-e valamilyen szakmai szervezetnek? Pl.: Tető Építők Egyesülete vagy az Épületszigetelők, Tetőfedők és Bádogosok Magyarországi Szövetsége
 • Vannak-e szakmai cikkei, publikációi a honlapján vagy más weboldalakon?
 • Milyen referencia munkái vannak?
 • Milyen szakmai elismerései vannak?
 • Járnak-e a munkatársak rendszeresen továbbképzésekre?
 • Hogyan ad árajánlatot. Felméri az igényeit vagy csak ad valamire ajánlatot, amit ő jónak gondol?
 • Vannak-e igazi, valós vevői vélemények?

Amelyik Vállalkozás megfelel a fentieknek, az valószínű, hogy jól és szakszerűen fogja elkészíteni a tetőt.

Végszó

Jó szakembert találni ma nem könnyű. Ha megfogadja a tanácsaimat és a fenti szempontok alapján választ, akkor a legkisebb az esélye, hogy rosszul dönt.