2019-től megkönnyítették a tetőtér beépítés feltételeit, ez felpezsdítette a piacot.

A tetőtér beépítés az egyik legkönnyebb módja az életterünk bővítésének.  Plusz helyiség szükséglete számos okból merülhet fel bennünk. Pl. nőnek a gyerekek, kell új szoba, esetleg irodát akarunk kialakítani vagy egy gardróbot a megnövekedett ruha mennyiség befogadására, hogy az ne a szobákból foglalja a helyet.

Bármilyen okból is döntünk a tetőtér beépítés mellett, ez a legegyszerűbb megoldás a bővítésre.

Hogyan kezdjünk hozzá?

Minden esetben első körben forduljunk statikushoz, hogy a tetőszerkezet, a födém elbír-e egy többlet terhet, ami az új helyiség kialakítását illeti.

Mik a további lépések?

1, Mindenképpen forduljunk tervezőhöz, konzultáljunk vele első körben.

A tervező ismeri a rendeleteket, jogszabályokat és fontos, hogy a találkozó előtt gondolja végig a beépítéssel kapcsolatos elvárásait is. Az Ön elvárásai határozzák meg azt, hogy milyen legyen a beépített tetőtér.

2, Át kell gondolni, hogy

  • hány szobát;
  • milyen funkciójú szobákat szeretne kialakítani az átalakított padlástérben;
  • külön bejáratú, teljesen különálló lakrészt szeretne kialakítani vagy a belső térből legyen megközelíthető a tetőtér.

A padlástér beépítésével ugyanis nemcsak új szobák lesznek a tetőtérben, hanem teljesen át is alakul a lakásuk. Az eddigi egyszintes lakóépület egy tetőteret kap a tetejére, ami megváltoztathatja a korábbi helyiségek funkcióit is.

3, Mekkora belmagasság érhető el, mekkora lesz a hasznos alapterület és ennek tudatában átgondolni az egyes szobák funkcióját, kihasználhatóságát.

4, Miből épüljenek a válaszfalak: téglából vagy a gyorsan és könnyen beépíthető gipszkartonból.

5, A hőszigetelés és vízszigetelés megtervezése, a helyes tetőszerkezeti rétegrend kialakítása. A meleg levegő felfelé áramlik, így ha nem megfelelően szigetelt a tetőtér, akkor a meleg a tetőn keresztül elszökik. Nyáron a nap tűző melegét kell a lakáson kívül tartani. Tehát télen nem szeretne fázni, nyáron pedig túlságosan izzadni a tetőtérben lakó. Ha nincs átszellőztetve a tető, akkor nyáron nagyon meleg lesz. Gondoskodjunk a megfelelő tetőfólia használatáról, a rossz minőségű tetőfólia következtében előfordulhat beázás, hőhíd és tönkre mehet a szigetelés is. Nem mindegy a szigetelőanyag súlya sem, mennyi plusz súlyt rakunk a födémre. Pl. a fújható üveggyapot csak 2,45 kg/m2 súlyú 20 cm vastagságban.

A tetőtérben a páratartalommal és nedvességgel szemben is védekezni kell. Meg kell akadályozni, hogy a tető belső felülete az úgynevezett harmatpont alá hűljön. Ezt a megfelelő hőszigetelés kialakításával lehet megoldani, mert ha nincsenek hézagok a szigetelő lapok illesztésekor, avagy fújható, résmentes szigetelést választunk, akkor nem keletkeznek hőhidak a tetőszerkezetben, nem lesz párakicsapódás, és nem indul meg a penészedés.

6, A tetőtér egyik legnagyobb előnye, hogy világos és napsütötte. De csak akkor, ha elég természetes fényt engedünk be. Ezért át kell gondolnunk azt is, hogy hány darab és mekkora méretű tetőtéri ablakot szeretnénk betenni. Gondoljunk az árnyékolásra is, ha nyáron nem szeretnénk szaunában érezni magunkat.

A tetőtér egy csodás helyiség, kellő kreativitással és némi fantáziával, a kritikus beépítési pontok figyelembevételével igazi világos teret nyerhetünk.

(X)