Az áfacsökkentés, a CSOK kiterjesztése a tetőtérbeépítésre, a 3 millió forintos felújítási támogatás minden bizonnyal felpörgeti a tetőtéri ablak beépítéseket és cseréket, egyre több lesz a csinos, használatban lévő tetőtér. A FAKRO szervíztechnikusával, Kiss Krisztiánnal jártuk körbe a kivitelezéssel kapcsolatos kérdéseket.

Mennyire nagy kihívás a tetőtéri ablak csere egy ács számára?

Egy gyakorlott ácsnak, aki rendszeresen épít be tetőablakot, nem jelenthet problémát. A jó szakember ennél sokkal összetettebb, komolyabb feladatokat is gond nélkül elvégez. Persze rengeteg részletre kell figyelni egy beépítés során, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Amilyen egyszerűnek tűnik, olyan könnyű elrontani.

Mi az, amire mindenképp oda kell figyelni a felmérésnél?

Elsősorban a méretet kell ellenőrizni. Ablakcserénél azt, hogy beférjen a tetőablak az előző helyére, új beépítésnél pedig a szarufaköznek megfelelő ablakot kell ajánlani vagy megvenni. Belülről, vagy kívülről meg kell bontani a tetőt, hogy a szarufaközök beazonosíthatók legyenek. A héjazat profilmagassága is fontos, a burkolókeret miatt. Ez gyakori hibaforrás, ha a tulajdonos és az ács nem egyeztetnek, a rosszul megválasztott burkolókeret csak az idejét rabolja mindenkinek. Egy tapasztalt ács a meglévő tetőablak állapotából tud következtetni a tető állapotára is. Az ablaktok vagy szárny rossz állapotát legtöbbször az ablak körüli szigetelés hiánya, elégtelensége, összeesése miatt kialakuló hőhídas szerkezet, és az ezzel járó állandó páralecsapódás okozza.

Javasolt több helyen is megbontani a tetőt, mert kiderülhet, hogy nem csak ablakcserére van szükség, hanem a héjazat alatt lévő rétegeket is javítani kell. Tetőlécek, ellenlécek szorulhatnak cserére. Ha a szigetelés elázott, akkor azt biztosan cserélni kell. A teljes héjazat alatt tönkremehetett a kezdetleges technológiájú tetőfólia az elmúlt évek alatt. Ilyenkor nem nagyon van más javaslat az ács részéről, mint ledobni a cserepet, léceket, mindent, vissza egészen a szarufáig, és után kezdeni elölről az egészet. És ez már egy egészen más költségvetés.

Gyakori probléma, hogy a tulajdonos nem a helyes méretű ablakot veszi meg, ha cseréről van szó. Jellemzően vagy az ablakszárnyat vagy a tokot mérik meg, a termékinformációs táblát nem veszik figyelembe, vagy nem találják meg. Pedig akkor kicsivel egyszerűbb lenne a dolgunk. Nem minden gyártónak azonos a méretkínálata, és tekintettel kell lenni az elmúlt években kikopott méretekre is.

Az ún. sorolt beépítések különös figyelmet igényelnek, ilyen esetben biztosan az ácsnak kell elvégeznie a felmérést. A szarufák mellett is kell helyet hagyni a szigetelésnek, hogy elkerüljük az ablak körüli hőhidak kialakulását. És persze az is fontos, hogy a vizes helyiségekbe a páratehernek jobban ellenálló, műanyag bevonatos, vagy PCV tetőablak kerüljön.

FAKRO műanyag bevonatos, pvc tetőablak

Mire ügyeljünk a beépítés során?

A legfontosabb, hogy a megfelelő szerkezeti részek csatlakoztatva legyenek. A belső párazáró fólia szakszerűen legyen rögzítve a belső ablaktokhoz. A külső, páraáteresztő fóliagallért is mindenképp használni kell, mivel a burkolókeret hátoldalán a gyors hőingadozás miatt lecsapódik a pára. Ha nincs ott a fóliagallér a két szerkezeti réteg között, akkor az ablaktok kívülről szívja a nedvességet a lemez irányából.

A FAKRO idei újdonsága az XDP Thermo beépítő szett, ami tartalmazza a belső hőszigetelő szalagot és fóliagallért. Ha Thermo burkolókerettel vásárolják az ablakot, akkor az ablaktok oldalt és alul hőhídmentesen be lesz csomagolva.

Lehet egy az egyben, a belső burkolat bontása nélkül tetőablakot cserélni?

A belső burkolat kialakítása többnyire nem kompatibilis a különböző gyártók termékeivel. Szakmailag úgy a helyes, ha ezt a belső burkolatot, a spalettát megbontjuk, és leellenőrizzük a hőszigetelést, ha hiányzik, akkor pótolni kell. A párazáró fóliát pedig mindenképp hozzá kell dolgozni az ablaktokhoz. Ezen túl a régi belső burkolati kialakítások sem felelnek meg a mai elvárásoknak, sok helyen a tetősíkra merőleges burkolat került kialakításra alul és felül is. A burkolat és az ablaktok találkozásánál a hőszigetelés el van vékonyítva, ezt lehet ellensúlyozni a toktoldóval.

A hatályos előírások szerint a tok folytatásaként kell vezetni a burkolatot, hogy a szerkezeti vastagságnak megfelelően, de legalább 5 cm vastag szigetelés beférjen. Ezt követően válthat át a burkolat alul függőlegesre, felül vízszintesre, hogy a felfelé áramló meleg levegő el tudja szállítani a páradúsabb levegőt az ablak környezetéből. A toktoldó használata ezt a problémát oldja meg egyszerűen.

Mikor kell foglalkozni a tetőablakok hő- és fényvédelmével?

Kézi működtetésű árnyékolók esetén elég a beépítés után, hiszen a külső és belső árnyékolók utólag felszerelhetők. Azonban érdemes felhívni az ügyfeleket figyelmét arra, hogy elérhető külső-belső elektromos vezérlés is. Ez azért fontos, mert még ha nem is most, de a későbbiekben szeretnék elektromos vezérlést, akkor ajánlott behúzni a megfelelő vezetékeket, megcsinálni a kiállásokat. Így később nem kell plusz költséggel megbontani és visszazárni a gipszkarton burkolatot. Egyébként mi azt szoktuk ajánlani, hogy a helyiség tájolásának és funkciójának megfelelően válasszunk árnyékolót, lehetőleg úgy, hogy a fény és a meleg ellen is tudjunk védekezni, akár külön is.

FAKRO tetőablak hő és fényvédelme

Ha egy szakember elakad, kitől tud segítséget kérni?

A Dunától keletre Orgoványi Gábor (orgovanyi.gabor[kukac]fakro.hu) kollégámat, nyugatra pedig engem (kiss.krisztian[kukac]fakro.hu) keressenek bátran a beépítők, szívesen állunk rendelkezésre.

Van lehetőség gyakorlati segítségre, mintabeépítésre a helyszínen?

Amennyiben a beépítő igényli, mert nem épített még be Fakro terméket, vagy nem szokványos beépítési feladattal, különleges termékkel találkozik, természetesen igen. Ilyenkor végig koordináljuk a beépítést, nem mi építjük be az ablakot, hanem segítünk. Ha kell, elmondjuk lépésről lépésre a beépítés folyamatát, válaszolunk a szakmai kérdésekre. Megmutatjuk az összes olyan kisebb-nagyobb gyakorlati fogást, ami megkönnyíti és felgyorsítja a munkát: hogyan határozza meg a burkolókereten lévő betűkombináció a beépítési mélységet, hogyan kell beállítani a párhuzamokat, hogyan kell csatlakoztatni az ablakot a tető rétegeihez, milyen sorrendben kell felhelyezni a burkolólemezeket és a burkolókeret elemeit, stb.

Mint az elején is említettem, a helyes beépítés nem ördöngősség, de oda kell figyelni a részletekre. A termékek helyes beépítése, a későbbi problémák elkerülése a megrendelőnek, a beépítőnek, és nekünk, a gyártónak is érdekünk, ehhez minden tőlünk telhető segítséget megadunk.

FAKRO tetőtéri ablakok szervizelése, beépítése