Arról, hogy a januárban érkezett, állami otthonteremtési pályázat szélesre tárja az ajtót a felújítási kedv növekedése előtt, talán senkinek sem újdonság. Egy sor remekbe szabott információs oldalon találhatunk részletes beszámolókat a témában (például itt) – éppen ezért mi most nem is a pályázatot általában, vagy a pályázat benyújtását segítő szolgáltatásokat, hanem „csupán” a tetőfelújítással kapcsolatos felhasználását világítjuk meg.

A tetőcsere első lépése

Nagyon fontos, hogy már a kezdetektől tisztában legyünk azzal, hogy milyen költséggel számolhatunk. Optimális helyzetben a ház terveiben pontos infókat találni a tető területéről – ha ez nincs meg, akkor egyszerűbb vonalvezetésű tetők esetében akár magunk is lemérhetjük, hogy nagyjából hány négyzetméterről is lesz szó a továbbiakban. Ám ha azt gondolod, hogy az ennek alapján kiszámolt árkalkulációt betonba is öntheted, akkor könnyen tévedhetsz…

A legtöbben csupán magának a megfakult, töredezett, elöregedett tetőfedő anyagnak (az egyszerűség kedvéért a továbbiakban használjuk a „cserép” szót) a cseréjét tűzik ki célnak. A gyakorlat azonban azt mutatja, hogy nagyon gyakran ez nem elég a tartós nyugalomhoz, simán lehet ugyanis, hogy a cseréppel együtt elöregedik a lécezés, sőt mára a régi technológiával készült szigetelések is megadhatták magukat, és a vízelvezető csatornákról (hétköznapi néven eresz) még nem is beszéltünk.

A legjobban akkor járunk, ha már a tervezési fázis első napján egy szakértővel felméretjük a tetőrendszer állapotát. A helyes állapotfelméréssel olyan milliókat spórolhatunk, amiket a jövőben nem szívesen költenénk egy, a mában elkapkodott felújítás miatt.

Hopp, ezeken a pontokon máris lecsúszhatsz az új tetődről

Elképzelhető, hogy akármennyire is felkészítettük a családi kasszát, a felújítás tervezett számai láttán elkerekedik a szemünk. A végösszeget persze számos változó befolyásolhatja, de talán a legfontosabb az magának a tetőfedő anyagnak a kiválasztása. Beton? Kerámia? Esetleg valami más? Milyen időjárási körülményeknek lesz kitéve az új tetőd, milyen szigetelésre lesz szükséged? Lesz tetőablak? Milyen fajta, hány darab? Ez és egy sor más tényező mind-mind hatással lesz arra, hogy mekkora kiadásra számíthatsz.

Persze az állami otthonfelújítási támogatás kiterjed a tetőfelújításra is, pár dolgot viszont szem előtt kell tartanod!

  1. Ha megfelelsz a feltételeknek és a pályázatod is sikeres, a felújításra fordított összeged 50%-át visszatéríti neked az állam. De figyelem: utólag! Ez azt jelenti, hogy a felújítás költségének teljes összegét ki kell fizetned, majd a munkák végeztével nyújthatod be az igénylésedet. És ezzel itt is van a második nagyon fontos tényező…
  2. A visszatérítést a benyújtott számlák alapján számolják, tehát nem érdemes „okosban” megoldani az alapanyag beszerzést – amiről nincs számla, az a visszatérítés szempontjából nem is létezik.
  3. A harmadik figyelni való tényező, hogy a visszatérítéskor a visszatérítés összegének a felét a számlákkal igazolt alapanyagokra kapod, a másik felét viszont a szintén számlákkal igazolt elvégzett munkákra. Tehát a szívességből, vagy pár sörért megcsinált, haveri alapú munkavégzés után szintén nem számíthatsz visszatérítésre.

Hol érdemes nekikezdeni?

Mint látható, a támogatás igénylése, nagyon jó lehetőség, de nem szabad ész nélkül nekivágni. Egy szakértővel mindenképpen érdemes megvizsgálni a tető jelenlegi állapotát, sőt akár még a tetőfedő anyag kiválasztásában is érdemes tanácsot kérni kedvenc építőanyag kereskedőnk értékesítőinél – ha ügyesen választasz, pontosan azt fogod kapni, amire szükséged van, hiszen nekik az az érdekük, hogy legközelebb is hozzájuk menj, vagy őket ajánld ismerőseidnek.

Ha ez megvan, akkor profi mesterekre lesz szükséged – és nem is csak a számlák miatt. Gondolj bele: mi éri meg jobban; egy számlákkal visszaellenőrizhető, kicsit drágább kivitelező, akin számonkérhető a munkája minősége, vagy egy kicsit olcsóbb „mester”, akiről soha többé nem hallasz, amint megcsinálta a munkát – főleg akkor nem, ha később kiderül, hogy valami mégsem stimmel.

Ne tévedj el az útvesztőben!

Otthontámogatási tetőfelújítás és tetőfedési tanácsok

Könnyen előfordulhat, hogy valakinek nincs a zsebében az az összeg, amennyibe a felújítás kerül… ezt a bankok is tudják, és számos konstrukcióból lehet válogatni, ha meg kell toldani a rendelkezésre álló összeget. Ami viszont sokkal kényesebb, az magának az igénylésnek a menete. Milyen papírokat kell összeszedni? Mit és hogyan kell dokumentálni? Mik a határidők? Milyen igazolásokat kell begyűjteni? Ez egy külön bejegyzésfolyam témája lehetne, de szerencsére már erre is van megoldás!

Az újHÁZ Centrumhoz tartozó gödi Piramis Építőház a színvonalas termékpalettájuk mellett komolyan veszi a szolgáltatásaik fejlesztését is – nem csoda, hogy legújabb szolgáltatásuk pont azt a segítséget adja meg, amire a legtöbb embernek szüksége van a bürokrácia útvesztőiben.

(X)