Minőségi, gyors tetőépítés, tetőfelújítás, korszerű eszközökkel a felmérés, tervezés, gyártás, kivitelezés folyamatában

Tetőépítő vállalkozásunk a HOLENA Kft. közel 20 éve aktív részvevője a budai, Buda környéki, elsősorban családiházas nagyságrendű tetőépítő piacnak. A megalakulást követő időszaktól kezdve törekedtünk a minőségi anyagokból, minőségi eszközökkel történő magas színvonalú munkára.

Korán tapasztaltuk, hogy a méretpontosság már az új építésű épületeknél is hagy kívánnivalót. A felújítási munkákra ez pedig fokozottan igaz. A párhuzamosok nem párhuzamosak, a derékszögek nem kilencven fokosak, az elvileg egy síkon fekvő pontok eltérőek. Szakszerű, minőségi munkát pedig csak pontos térbeli, sík – és szint adatok ismeretében lehet végezni.

Kihasználva vállalkozásunk másik profilját, az ipari méréstechnikát, az épületek pontos felméréséhez – elsőként a piacon – alkalmaztuk a LEICA 3D DISTO mérőműszerét.

Ez a méréstechnikai rendszer három dimenzióban képes az egyes épületszerkezeti elemek térbeni elhelyezkedését milliméter pontossággal meghatározni három pont alapján. Segítségével pontosan rögzíthetők a fal külméretek, a sarokpontok, a födémáttörések, kémények és egyéb a tetőkészítést befolyásoló térbeli pontok.

A pontosan megállapított térbeli pontok alapján a WETO tetőtervező szoftverrel készítjük el a tető kiviteli tervét, immár húsz éve.  A program szaru és szelemen kiosztást, elemtervezést és kigyűjtést készít, az általunk meghatározott faméretek alapján. Az öttengelyes berendezés bonyolult ácskötések elkészítésére is képes a tervezett méreteknek és kialakításnak megfelelően.

A tervezett szerkezet elemeinek kialakítását, méreteit egyszerű adatátvitellel lehet a gyártó berendezésbe importálni. Nagymennyiségű fa feldolgozását teszi lehetővé kiemelkedő minőségben és méretpontossággal. Ennek érdekében fontos a megfelelő alapanyag alkalmazása. Alkalmas hagyományos fűrészáru, KVH hossztoldott és rétegragasztott alapanyagok feldolgozására az adott szerkezet és a kívánt minőség függvényében.

A szabászgép a legyártott elemeket a terveknek megfelelő pozíció számozással látja el megkönnyítve a beépítéskor történő beazonosítást.
A pontos felmérés, a szakszerű tervezés és az elemek méretre szabása lehetővé teszi a gyors, pontos minőségi tetőépítést.
Vállalkozásunk nem csak a saját beépítésű tetőkre, hanem más tetőfedőknek is készít szerkezeteket a felméréstől, a tervezésen át a gyártásig.

Fontos piaci szegmensnek tartjuk a hatvanas – hetvenes években épült családi házak tetőfelújítását, hiszen ezek tetőszerkezete rétegrendjét, fa és fedési anyagát tekintve is mára elavult, károsodott.

Ezeknél, mint minden lakott épület tetőszerkezet megbontásánál rendkívül fontos az időtényező, a gyors munkavégzés. Hiszen felújításnál elsődleges szempont, hogy az épület minél előbb tető alá kerüljön, megóvva a berendezett, használatban lévő lakóteret, értékes térelhatároló anyagokat.
Hagyományos felújításnál a munka hosszadalmas felmérést, tervezést, gyártást, helyszíni munkavégzést igénylő folyamat, amely akár több hetet is igénybe vehet.

Az általunk alkalmazott rendszer ennél jóval rövidebb időintervallumú – esetenként néhány napos – és főként pontos, minőségi munkavégzést tesz lehetővé.
A gondos, szakszerű előkészítés, a felmérés, tervezés, előregyártás költségei sokszorosan megtérülnek, hiszen a helyszíni élőmunka igény és annak bér vonatkozása jelentősen mérséklődik.

A végeredmény pedig mind új építés, mind felújítás esetében, egy minden igényt kielégítő, szakszerű, magas minőségű tető, az épület koronája.

Holecz András – ácsmester

(X)